IKLAN

Cara Nak Buat Kari Sardin Tin

Masukkan kentang dan masak sehingga sedikit lembut dan empuk baru masukkan. 1 batang cili merah.


Masak Merah Ikan Sardin Food Asian Kitchen Beef

Tuang Ikan Sardin dalam mangkuk.

. Korang guna je yang pedas tu sebab kapurung ni lagi sedap di makan pedas-pedas. Goreng sadin tu bersama rempah-rempah tumis tadi. Korang tahu tak sardin tin sekarang ni ada keluaran atau versi pedas.

Masukkan sardin hancur kasar. 1½ sardin tin. CARA PENYEDIAAN KARI SARDIN.

Letakkan 2 ketul kiub ikan bilis. Dah siap kisar masukkan ke dalam periuk. Masukkan paste kari gunakkan api perlahan.

Masukkan kentang masak sehingga sedikit lembut dan masukkan santan. Dah agak pekat kuah tu barulah masukkan garam dan sedikit air asam jawa. 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 1 inci halia 12 inci kunyit hidup CARA MEMBUATNYA - Bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus kacau sebati dan ketepikan.

Jika mahu letak cili boh atau cili api pun boleh. Bersihkanpastu perap 10 minit dgn 12sb garam n 2 biji limau nipis atau kasturidah perap basuh semula n toskan air. Cara memasak 1.

Tumis bawang putih Dan bawang besar kemudian masukkan daun kari masak sehingga naik bau dan keperangan. Buat-buatlah kacau sikit jangan pemalas. Tapi pernah tak rasa nak buat sendiri je sardin tin tu.

1 biji bawang besar dihiris. Tetapi nak try cara mudah dan sedap korang boleh masak dengan sardin tin. Cara masak kari sardin campur kentang.

Kisar bawang merah bawang putih 1 tin sardin besar tin sardin kecil hancur kasar saja. Tumis sehingga pecah minyak supaya rempah masak dengan sempurna. Rupa-rupanya tahukah anda sebenarnya kita boleh buat sendiri sardine secara homemade.

Santan fresh 200ml sebagai tambahan penyedap rasa. Seterusnya masukkan serbuk cili garam gula dan serbuk perasa. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.

Masukkan cili kisar 3 senduk. Kalau pekat sangat sila masukkan secawan air. Tumis bawang merah bawang putih daun kari dan halba campur hingga harum.

Potong bawang besar bawang merah bawang putih halia 4. Masukkan pes kari menggunakan api perlahan. Atau buang je kuah sos dia sebab memang tak di gunakan.

Masuk sedikit air dan masak sampai pecah minyak Masukkan daun kari dan sardin tin tadi. Kisar bawang merah bawang putih 1 tin sardin besar tin sardin kecil hancur kasar saja. Kemudian masukkan 1 paket rempah kari babas warna kuning.

Kemudian masukkan masukkan bawang besar. Kang hangit akak jugak korang salahkan. Kemudian masukkan daun kari masak sehingga naik bau dan keperangan.

Gaul bagi masakan tumisan sardin ini mesra sekata. Masukkan kentang masak sehingga sedikit lembut. Tumis bahan hiris sampai garing Masuk kan 1 packet rempah kari babas warna kuning tau masuk air sket dan masak sampai pecah minyak masuk kan daun kari dan sardin dalam tong td tambah air 2 cawan dah agak pekat kuah masuk garam perasa dan air asam jawa sket.

Masukkan sardin hancur kasar. Biarkan ia masak sebentar. Panaskan minyak tumis bawang putih dan bawang besar.

Tumiskan bawang besar bawang merahbawang putihhalia daun kari jintan manis sehingga naik bau 6. Letakkan 2 ketul kiub ikan bilis. Katakan tak nak pakai kuah sos sardin tin ini bolehlah tak masukkan.

Nak tahu macam. CARA PENYEDIAAN SARDIN MASAK KARI DAN KENTANG. Agak dah nampak garing kesemuanya bolehlah masukkan lebihan sos sardin tu tadi.

Ha mesti ada yang tak tahu lagi kan. Reti ke idok nak menumis. Perkongsian daripada Farah Kitchen ini boleh membantu mak-mak di rumah untuk menghasilkan sardin dalam kuantiti yang banyak dan lagi sedap Senanglah mak.

2 batang cili hijau. Kemudian masukan air dalam periuk secukupnya. Masukkan air mengikut kepekatan yang diigini.

Dah siap kisar masukkan ke dalam periuk. Masukkan dulu ikan sardin dalam rempah yang separa garing tu. Cara-caranya -1 Ikan dipotong ekor n kepala.

Panaskan minyak dalam kuali. Panaskan minyak dalam periuk. Lepas tu masukkan paste kari yang dibancuh sikit dengan air dan kacau dengan api yang perlahan.

Kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak masak 5. Masukkan garam gula dan perasa 4.

3 ulas bawang putih dihiris. Garam Serbuk perasa secukupnya. Masakan sardin antara yang menjadi kegemaran ramai dan selalunya menggunakan sardin dalam tin.

Asingkan ikan sardin dari sos. Tumis bahan hiris beserta daun kari Masukkan rempah dan tumis hingga garing dan naik bau Masukkan air lebih kurang dalam 2 cawan. CARA PENYEDIAAN KARI IKAN SARDIN.

Bancuh rempah kari dengan air jadi macam pes 3. Saya pun baru tahu ikan sardin tin dah ada yang berperisa pedas. Masukkan ikan sardin yang telah ditapis kuahnya.

Tak reti tanya laki kau. Kemudian masukkan ubi kentang dan biarkan hingga kentang empuk Masukkan asam keping garam gula dan perasa Seterusnya masukkan sardin dan setengah dari kuahnya dan juga santan. Dan buhlah garam perasa.

Masukkan juga daun kari dan tumis sehingga bawang bertukar keperangan dan naik bau. Haa yang mana teringin dan rajin nak buat sendiri sardin sebijik rasa macam dalam tin tu boleh cuba resipi ni. Kemudian masukkan daun kari dan masak sehingga naik bau dan keperangan warnanya.

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta bawang besar. Gunakan api perlahan dan tumis sehingga pecah minyak dan rempah masak dengan sempurna. Panaskan minyak dan tumis bawang putih seketika.

Tambahkan juga dengan 2 cawan air. Daun Kari 2 tangkai. Serbuk Kari 3 sudu besar untuk dijadikan paste.

Mula-mula tumis bahan hirisan sampai garing. Lepas tu masukkan tomato puritomato buahsos ikangaram sikit sesedap rasa korang. Tumis sehingga pecah minyak dan rempah masak dengan sempurna.


Sambal Sardin Cili Padi Recipe Resep Masakan Asia Masakan Asia Resep Masakan Malaysia


Resepi Simple Sardin Masak Sambal Cili Padi Campur Kentang Food Chicken Wings Sambal


Pin On Sardine Curry


Pin On Foodstuffs

0 Response to "Cara Nak Buat Kari Sardin Tin"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel